تنقلات مناسب برای کودکان را بهتر بشناسیم
وقتی کودک خردسال دندان درآورده و به خوردن خوراکی ها و تنقلات مختلف و رنگارنگ روی می اورد اهمیت این موضوع که چه خوراکی هایی برای حفظ سلامت او مفید و ضروری است، برجسته می شود. آنچه کودک در غذاها و تنقلات جستجو می کند رنگ های متنوع، بوی خوش و طعم های دلپذیر می باشد پس بهتر ان است که این میل جهت دهی شود تا بهترین نتیجه برای رشد و سلامت او حاصل گردد.درحقیقت یکی از دغدغه های مادران دارای کودک خردسال چگونگی کنترل این نیاز کودک دلبندشان می باشد به طوری که این نگرانی نه تنها در منزل، بلکه در مدرسه و مهد کودک هم با مادر با مسئولیت، همراه است.
باید بدانیم تنقلات صنعتی مثل چیپس، پفک، ویفر، شکلات و… گرچه مسکنی موقتی برای خوشحالی کودک هستند، اما اغلب فاقد ارزش غذایی می باشند که بهتر است مصرف آنها محدود شود. اکنون بد نیست مروری داشته باشیم بر مضرات تنقلات صنعتی برای کودکان:
مضرات تنقلات صنعتی برای کودکان
تنقلات صنعتی مثل چیپس و پفک و انواع کیک و … به علت دارا بودن نمک، روغن، مواد طعم دهنده، رنگ دهنده، مواد شیرین کننده و نگهدارنده برای کودکان مضر هستند.نمک موجود در این فراورده ها موجب صدمه زدن به کلیه، تبدیل شدن ذائقه خردسال به شور مزاجی و بروز پرفشاری خون در او خواهد شد. رنگ های شیمیایی این فراورده های صنعتی سبب بروز اضطراب، رفتار تهاجمی کودک و بروز انواع حساسیت های بدنی و پوستی می شود. ضمن اینکه اغلب شنیده شده روغن های مصرفی در این محصولات بارها و بارها مورد استفاده قرار می گیرند پس در حقیقت این مدل روغن های سرخ کردنی چند بار مصرف به شدت برای سلامتی مضر خواهند. در نظر بگیرید که بخاطر این موضوع فرآورده های صنعتی، رادیکال های آزاد فراوانی دارند که در دراز مدت عامل ابتلا به سرطان خواهد شد.
وقتی از این تنقلات صنعتی فاقد ارزش غذایی استفاده شود مواد مغذی ضروری به خاطر حس سیری بعد از مصرف این تنقلات، به بدن نمی رسد. پس مصرف غیر قاعده مند این تنقلات عاملی مهم برای ابتلای کودک به سوءتغذیه به شمار می روند. خود معضل سوتغذیه عامل ابتلا به کم خونی، کوتاهی قد، پوکی استخوان و ریزش مو بخصوص در کودکان در حال رشد خواهد شد.باید اضافه کنیم که شکر زیاد موجود در این محصولات صنعتی، لوزالمعده را تنبل می کند و دیابت و چاقی را در پی دارد.
تنقلات سالم جایگزین برای کودکان کدام است؟
طبق تجربه چیپس های میوه طعم بسیار نزدیکی به انواع لواشک صنعتی و پاستیل ، تافی و ابنبات دارند. برای مثال انواع برگه هلو، چیپس زردآلو و قیسی از جمله دلپذیر ترین تنقلات سالم به حساب می آیند که میتوانند جایگزین مناسبی برای انواع صنعتی فراورده های مختلف باشند. چیپس های میوه و انواع آجیل اگر به درستی و متعادل مصرف شوند موجب تامین ویتامین های مناسبی چون A,B,C,D برای بدن کودک می باشند. می توان برای جلوگیری از سوهاضمه، برای کودک از کشمش و مویز بهره برد به گونه ای که ان ها را با کاور شکلاتی بپوشانیم در این صورت جایگزینی مناسب برای انواع اسمارتیز خواهند شد. اضافه می کنیک که از جمله خواص مویز می توان به ضد حساسیت بودن آن اشاره نمود. کنجد و شاهدانه برای تقویت استخوان های کودک مفید است این دانه ها پرکالری هستند که هم به صورت خام و هم به صورت برشته مصرف می شوند. فسفر زیاد موجود در شاهدانه و کنجد برای آرامش اعصاب مناسب است به علاوه تقویت کننده حافظه می باشد، کند و شاهدانه واجد منیزیم و اسیدفولیک هستند و کلسیم زیاد موجود در انها سبب استحکام استخوان های در حال رشد کودک می شود.همچنین بهتر است به جای انواع اسنک ، ذرت بوداده جایگزین شود. در واقع ذرت دارای مقدار زیادی از ویتامین B و گوگرد، آهن و کلسیم است که به تقویت موها و ناخن های کودک کمک می نماید.
نکات مهم برای تغذیه کودکان
متخصصان تغذیه براین مطلب اجماع دارند که هر کودک می بایست به طور روزانه 3 نوبت غذای اصلی مقوی را به طور منظم میل نماید و ضمنا در کنار آن دو مرتبه تنقلات متنوع هم به او داده شود. از انجایی که معده کودکان بسیار کوچک می باشد لذا این امر مانع رسیدن کالری مورد نیاز روزانه اش به بدنش می شود. برای ممانعت از این مسئله بد نیست دفعات غذا خوردن کودک را بیشتر نماییم. بهتر است برای اینکه اشتهای فرزندان خردسال برای خوردن غذای اصلی از بین نرود بهتر است بین وعدههای اصلی تنقلات کم تری به کودک داده شود.
در ارتباط با انتخاب نوشیدنی مناسب باید به کودک بیاموزیم که به جای مصرف نوشابههای گازدار به نوشیدن آب و آب میوه و شربت های خانگی روی بیاورد مثل شربت خانگی سکنجبین و البالو و ابلیمو و عسل. البته در خوردن این شربت ها و اب میوه ها نیز باید اعتدال رعایت شود تا خطر چاقی را در پی نداشته باشند زیرا رعایت تعادل کالری در دوران کودکی بسیار مهم است.
بچه ها در طی روز خوراکیها مختلفی را مزه مزه می کنند به همین دلیل هنگام خوردن ناهار یا شام ، دیگر اشتهایی برایشان باقی نمی ماند. پس بد نیست به جای مواد غذایی بی ارزش خوراکی هایی مانند میوه های فصل، سبزیجات بخار پز، گندم و لبنیات تازه به او بدهیم تا به این بهانه مواد مغذی مناسب به بدنشان برسد.
به علاوه فراموش نشود که به هیچ وجه نزدیک وعده غذایی اصلی به کودکان تنقلات داده نشود تا فاصله زمانی مناسب بین وعده های اصلی از میان نرود و به رشد کودک اسیبی نرسد.خوب است که کودک به طور منظم توسط متخصص تغذیه ویزیت شود تا از نقایص رژیم غذایی او و احتیاجات مقفول مانده برنامه غذایی روزانه اش اگاه شویم و معاینات دوره ای رشدی کودک را مجدانه دنبال کنیم. به علاوه متخصص تغذیه کمک می کند تا حساسیت های غذایی کودک را قبل از بروز مواردی مثل تشنج بعد از مصرف آنها متوجه شویم و انها را تا زمان مناسب از برنامه غذایی کودک حذف نماییم.اگر کودک هنگام غذا خوردن بازیگوشی می کند و خوب غذا نمی خورد بهتر است با کمک بازی های مختلف او را تشویق به خوردن کنیم و تعداد وعده های غذاییش را نیز بیشتر نماییم.
کلام آخر
والدین دلسوز به رفتار غذایی کودک خود اهمیت می دهند آنها برای سیر کردن کودک ، ساکت نگهداشتن او، به بهانه ای مثل روزهای جشن و تولد و یا تعطیلات، یا به عنوان پاداش برای کارهای خوب و موفقیتهای کودک شان تنقلات کم ارزش مثل انواع شیرینیها، چیپس و تنقلاتی از این دست را در اختیار کودک قرار نمی دهند بلکه از مضرات این تنقلات آگاهند در عوض به جای این محصولات صنعتی سبزی ها و میوه ها و آجیل ها را در دسترس کودکان قرار می دهند.
برای خرید چیپس توت فرنگی میتوانید به فروشگاه وبسایت آریا چیپس مراجعه نمایید .